CrossFit'e Genel Bir Bakış
CrossFitçiler. Muhtemelen bu fitness trendine kendisini adayanları bu şekilde çağırabiliriz. Güçlü kalçaları, ince belleri ve kaslı omuzlarıyla belirli bir görünüşleri vardır. Dışarıdan bakıldığında, her şey biraz gizemli ve karşı konulamaz görünüyor – sanki orta okul öğle yemeği esnasındaki “havalı çocuklar”ın etkileşimlerini izlemek gibi birşey.
İyi haber ise, CrossFit’e katılmak isterseniz, başlamamanız için hiçbir neden yoktur. Genel olarak CrossFit inanılmaz derecede kapsayıcıdır ve bu sporun meraklıları yeni üyelerin katılması için çok istekli ve yardımcıdır.
CrossFit Nedir?
CrossFit, kısaca “fitnessın sporu”dur. Egzersize dair araştırma yapan bilim adamları, fitness’ın, sağlıkla ilgili beş bileşeni (kas kuvveti, kas dayanıklılığı, kardiyovasküler dayanıklılığı, esnekliği ve vücut yapısı) ve beceri ile ilgili altı bileşeni (çeviklik, hız, denge, koordinasyon, reaksiyon süresi ve güç) birleştiren dengeli ve ölçülebilir bir sağlık durumu olduğunu söylemektedir.
Bir egzersiz ve bir spor olarak CrossFit, jimnastik, ağırlık kaldırma, koşma, kürek çekme ve pliometri de dahil olmak üzere, fonksiyonel hareketlere odaklanarak tüm fitness alanlarını genişletmek için tasarlanmıştır. CrossFit egzersizleri sürekli olarak çeşitlilik gösterir ve egzersizler yüksek yoğunluklarla yapılır. Bu sürekli olarak çeşitlilik gösteren, yüksek yoğunluklarla yapılan fonksiyonel egzersizlerin birleşimi, CrossFit ile bağlantılı olarak fitness’daki çarpıcı gelişmelere yol açan şeydir.
Ancak, dikkatinizden kaçırmamanız gereken iki anahtar kelime vardır: Yüksek yoğunluk.
CrossFit tüm egzersiz programlarının, tüm fitness seviyelerindeki bireyler için nasıl ölçeklenebilir ve uygun olduğu konusunu biraz abartır. Bu bir dereceye kadar doğru olsa dahi, yüksek yoğunluklu egzersizin herkese uygun olmadığı ve aslında yaralanma ve kronik hastalığı olan bireyler için zararlı olabileceği gerçeğini hesaba katmaz.
CrossFit hakkında söylenecek çok fazla güzel şey vardır. Açıkça söylemek gerekirse, dünya çapında 13,000’den fazla tesislerle birlikte, çok büyük bir katılımcı topluluğu ile olumlu bir yankı uyandırmasaydı bu kadar başarılı olamazdı. Ancak her şeyde olduğu gibi, avantaj ve dezavantajlarını inceleyerek sizin için uygun olup olmadığına karar vermenizde fayda vardır.
CrossFit Egzersizden Ziyade Bir Kültürdür
CrossFit’in bir “Kült Spor” olarak adlandırılmasının bir sebebi vardır. CrossFit önderliği, geniş bir organizasyon içerisinde kültür ve toplumu geliştirerek, birlikte egzersiz yapmaktan zevk alan ve kendisini buna adamış sporcularla büyük bir güç yaratarak ve daha fazla insanı beraberinde getirerek mükemmel bir iş çıkarmıştır.
Her tesisin farklı koçlarla, üyelerle ve bazı durumlarda da ekipmanlarla dolu, kendine özgü bir özelliği olsa da kuruluşun kültür öğelerini tanımladığı düşünülebilen tüm CrossFit spor salonlarının ortak özellikleri vardır. Örneğin:
- Garaj tarzı spor salonları çevresinde, zorlu egzersizler ve her egzersizi tamamlamak için gereken ciddi efor sonrası belirli bir gurur vardır.
- Sadece “bilenlerin” anladığı ortak bir dili vardır.
- Belirli yeteneklere sahip olan her kişinin crossfitten yararlanabileceğine dair ortak bir kanı vardır. Sporcular salonda ve dışarda ortak sosyal etkileşim içindedir.
- Tüm üyelerin formlarını geliştirmek için orada olduklarına dair derin bir inanç vardır.
Tüm bunlara, topluluğun tek bir spor salonundan ibaret olmadan geniş bir sosyal ağ ile birbirleri ile bağlantılı olduklarını ve daha derine ve daha ileriye ulaştığını eklediğinizde, hafife alınmaması gereken kültürel bir gücü fark edersiniz. Anlayacağınız sadece bir CrossFit spor salonuna katılmıyorsunuz, CrossFit topluluğuna katılıyorsunuz.
CrossFit’in Kendi Dili Vardır
Crosfit salonları aslında spor salonları olarak adlandırılmazlar, “box” olarak bilinirler. Egzersizler, egzersiz değildir, onlar “WOD’lar” olarak bilinirler. İlk egzersizinizden önce şaşkına dönmemek için bazı ortak CrossFit kelimelerini öğrenmek isteyebilirsiniz:
- Box: CrossFit spor salonu
- WOD (Workout of the day): Günün egzersizi
- AMRAP (As many rounds as possible): Mümkün olduğu kadar çok tur
- ATG (Ass to grass): Çimenlere kadar çömelme, ya da tam çömelme
- For time: Belirli bir WOD’u ne kadar hızlı tamamlayabileceğinizi görmek
- Metcon (Metabolic conditioning): Dayanıklılığı artırmak için planlanmış yüksek yoğunluklu aralıklı egzersiz